Цікаві новини біології

Межі еволюційного процесу

На основі проведеного дослідження, вчені прийшли до висновку, що еволюційний процес має початок, але не має кінця. Саме до такого висновку дійшли біологи після вивчення історії декількох десятків тисяч поколінь бактерій.
У сучасній науці існує обгрунтована думка про те, що в процесі еволюції здатні вижити тільки найсильніші, тобто, пристосовані організми. Отже, можна припустити, що будь-який організм може змінюватися тільки до певного моменту. Подальші ж зміни, будуть вже безглуздими… Саме так і думали американські вчені.
Якщо ж мова йде про природному середовищі, то слід зауважити, що вона змінюється постійно і, враховуючи цей факт, цілком нормальним припущенням буде те, що в організмах теж будуть відбуватися зміни, нехай навіть самі незначні.
Це питання дуже сильно зацікавив американських вчених, які ще в 1988 році вирішили провести експеримент. Суть дослідження полягала в тому, що біологи спробували штучним шляхом зупинити еволюцію, зробивши постійні умови існування. Для цього, автори експерименту відібрали 12 культур кишкової палички, яка розвивалася в стабільних умовах протягом кількох десятків років.
Бактерії були обрані в якості об’єкта дослідження через простоту їх змісту, а також через велику швидкість розмноження. Цікаво, що в процесі проведення експерименту, бактерії дали близько 50 тис. поколінь. Кожні 500 поколінь, вчені відбирали зразки, які піддавалися заморожуванню, а потім вивчалися на наявність змін.
Эволюция Бендера
Еволюція Бендера
Отримавши 10 тис. поколінь культури, автори подумали, що на цьому етапі, еволюція мікроорганізмів зупинилася. Але насправді, з’ясувалося, що зміни тривали. Останнє покоління бактерій виявилося більш пристосованим до життєвих умов, в порівнянні з попередніми.
У даному випадку, у біологів виникло питання: «Може 50 тис. поколінь недостатньо ?». Але після більш детального вивчення результатів експерименту виявилося, що еволюційні зміни можуть тривати до безкінечності. І навіть через кілька мільярдів років, межа еволюції все одно не буде досягнутий.

 

 До чого дійшла наука – створили людський сир

Новий сорт сируСьогодні відомо багато сортів сиру, це і Моцарелла, і Фета, і Брі, але про людський сирі, до теперішнього моменту ще ніхто і ніколи не чув. І дійсно, як же можна створити сир з людського матеріалу ? І який матеріал необхідний для цього? 
На виставці, присвяченій синтетичної біології, яка відбулася в Дубліні, був представлений проект під назвою « Selfmade », що представляє одинадцять сортів сиру.
Проект не міг не зацікавити провідних біологів світу. Вся справа в тому, що для виробництва всіх одинадцяти сортів сирної продукції, були використані не зовсім звичайні бактеріальні культури. Але і це ще не все, весь матеріал був зібраний з шкіри сироварів, антропологів, художників і представників різних областей науки.
Якщо бути кілька точніше, то проект представлений у вигляді серії мікробних ескізів, виконаних у вигляді сирів. Вже давно відомо, що кожна людина відрізняється своїм унікальним бактеріальним набором. Зокрема йдеться про мікроорганізми, що живуть на верхніх шарах шкіри.

Новий сорт сиру
Враховуючи цей факт, автори експерименту вирішили перевірити, чи можливо в процесі приготування сиру використовувати вищезгадані бактерії, замінивши ними звичайні молочнокислі. Провівши деякі дослідження, вчені зрозуміли, що провести подібну заміну – можна. Більше того, при цьому можна отримати сир з унікальним запахом і смаком.
Добровольці, надали біологам свій бактеріологічний матеріал, який вони самі і зібрали. Цікаво, що дослідні зразки збиралися з різних частин тіла, а саме з : пахв, носа, ступень, шкіри пупка, слизової рота.
Результат такого сироваріння вийшов трохи неочікуваним. Отриманий харчовий продукт мав особливий аромат, який нагадував запахи тел добровольців, які дали свій матеріал.
Один з авторів експерименту стверджує, що в подібному результаті немає нічого дивного. Експериментально підтверджено, що харчовий продукт і неприємно пахнуть частини людського тіла мають багато спільного. І в даному випадку мова йде не тільки про запах, а й про схожих мікробних популяціях.
Природно, що під час представлення цього унікального продукту, його творці звернулися до відвідувачів виставки, нагадавши їм, що сир був створений виключно для проекту «Selfmade».

Немає коментарів:

Дописати коментар